Vakantiestress kennen we allemaal. Omroep Flevoland interviewde mij hierover. Wil je het interview terug luisteren (en zien?) klik dan hier.

Welke irritaties ontstaan op vakantie?

Eigenlijk dezelfde irritaties als thuis alleen kan de aanleiding anders zijn. Mijn ervaring is dat een ruzie of irritaties vaak over iets anders gaan dan dat het op het eerste gezicht lijkt. Het gaat vaak over thema’s als je gezien of geliefd voelen of het goed willen doen in de ogen van je partner. Deze onzekerheden worden vaak geprojecteerd op de dagelijkse dingen die je tegenkomt dus ook op vakantie. 

Merk je extra drukte als relatietherapeut na de vakantie?

Ja zeker, na de vakantie periode en na de feestdagen. 

Helpt de vakantie juist niet tegen ontstressen?

Voor sommige koppels wel. Ik merk in de praktijk grofweg een tweedeling tussen koppels waarbij het escaleert op vakantie en koppels die juist weer dichter bij elkaar komen tijdens vakantie. Ik denk dat dit te maken heeft met het doorbreken van de routine. Sommige mensen vinden dit fijn, kunnen dan echt even alle stress van thuis achter zich laten terwijl sommige mensen juist veel houvast ervaren aan de structuur van hun dagelijkse leven en deze op vakantie, hoe leuk ook, verstoord wordt.

Hoe kan het dat er juist op vakantie meer irritaties ontstaan?

Ik denk niet dat er op vakantie persee meer irritaties ontstaan maar dat ze duidelijker worden op vakantie. Als er al irritaties zijn in een relatie en je zit 3 weken met elkaar en de kinderen in een caravan en je hebt geen ruimte om even te ontsnappen, geen werk om even je gedachten te verzetten en geen vrijheid om vrijuit over de irritaties te praten omdat de kinderen altijd dichtbij zijn dan worden irritaties opgekropt en komen ze explosiever naar buiten.

Kun je een ruzie voorkomen op vakantie? Hoe voorkom je dat de ruzie uit de hand loopt

Om ruzie te voorkomen is het belangrijk om alle verwachtingen goed op een rijtje te hebben. Praat van tevoren met elkaar over wat je verwacht van de vakantie. Wil de een liever veel ondernemen en de ander juist veel ontspannen dan is het wel belangrijk dat je dat weet van elkaar zodat je elkaar er in tegemoet kan komen. Laat je dus beïnvloeden door de wensen en verwachtingen van je partner en probeer samen verwachting te creëren die voor jullie beiden goed is. 

Escalleert het toch, maak dan geen onverwachte abrupte beslissingen om de boel te pakken en de vakantie in te korten. Neem even afstand en probeer op nieuw. Probeer altijd te praten vanuit hoe je iets ervaart en weg te blijven van beschuldigingen. Dit is soms moeilijk maar wel belangrijk.

Wat kunnen we eraan doen?

Dit begint thuis. Praat irritaties voor de vakantie uit en los oplosbare problemen op. Merk je dat je telkens in het zelfde cirkeltje rond blijft draaien en komen jullie er samen echt niet uit. Dan kan een gesprek met een relatietherapeut natuurlijk helpen.