Vrijdag 13 januari 2017, een mooie dag om mijn eerste blog te schrijven. Mijn eerste blog is eigenlijk een intro tot wat je van mij als “blogster” kan verwachten. Natuurlijk ten eerste veel over de liefde en relaties. Maar het lijkt me ook leuk om vandaag, op vrijdag de 13e jullie wat goede moed te geven over de maakbaarheid van je eigen geluk.

Vrijdag de 13e is voor veel mensen een ongeluksdag. Nu hoorde ik vanmorgen op de radio dat statistisch gezien er in Nederland juist minder ongelukken gebeuren op vrijdag de 13e. Ik dacht meteen “dat is natuurlijk heel logisch want op vrijdag de 13e let iedereen misschien wel extra op”. Daarnaast heb ik zelf juist altijd veel geluk op vrijdag de 13e. En ik ben er heilig van overtuigd dat dat puur door mijn eigen inzet komt. Ik maak mijn eigen geluk. En hoe leuk zou het nou zijn als iedereen dit zou doen.

“Ja lekker makkelijk” hoor ik je denken. Maar hoe doe je dat dan je eigen geluk maken? Vandaar vandaag dus enkele tips voor het maken van je eigen geluk. Pas deze tips toe en ik beloof je dat je minder ongeluk zult hebben, minder stress en je beter zult voelen over je leven en je relaties.

Tip1: Denk problemen om.

Heb je wel eens over “omdenken” gehoord? Omdenken is een term geïntroduceerd door dhr Berthold Gunster. Hij heeft hier ook meerdere boeken over geschreven. Voor mij is het het omgekeerde van doem denken. Op het moment dat je tegen een probleem stuit, wat natuurlijk onoverkomelijk is in het leven, kan dit heel negatief aanvoelen en voor veel depressieve gedachtes en gevoelens zorgen. Een manier om jezelf uit de negatieve spiraal te trekken is op zoek te gaan naar de positieve keerzijde van het ongeluk. Soms is dit heel makkelijk te vinden en soms is het wat lastiger. Een voorbeeld: Het is al de hele dag aan regenen en je had net zin om een lekkere wandeling te gaan maken buiten, want daar kikker je altijd van op. Je kijkt naar buiten en je wordt al sacherijnig van het idee om naar buiten te gaan. In plaats van hier je dag door te laten verpesten denk je hoe fijn het is dat je de plantjes geen water meer hoeft te geven en maak je het gezellig in huis met kaarsjes en je favoriete warme drankje. Voor meer informatie over omdenken kijk op omdenken.nl.

Tip2: Mindful zijn.

Nog zo’n mooie term, Mindfulness. Wat betekent dat nou eigenlijk? Eigenlijk niets meer dan met aandacht en in het moment. Geniet bewust van de momenten. Van een maaltijd bijvoorbeeld. Sta stil bij de smaken die je proeft en eet rustig. In het moment zijn en genieten helpt om stress te verlagen en minder te piekeren over de zorgen van morgen.

Tip3: Wie goed doet, goed ontmoet. Echt waar.

Doe een goede daad. Geloof me je krijgt het terug. Of je nou de lampjes van de fietsen op het station uit doet of een oud omaatje de straat over helpt. Het geeft je een goed gevoel en je krijgt waardering van de mensen om je heen. Een goede daad kan al heel klein zijn. Schenk de mensen die je tegen komt op straat een glimlach of zeg ze gedag. Je zult versteld staan hoe mensen op je zullen reageren en hoeveel vrolijke groeten en glimlachende blikken je terugkrijgt.

Tip4: Wees dankbaar en waardeer wat je hebt.

Kijk jezelf eens in de spiegel aan en in plaats van kritisch naar wat er beter kan, benoem eens wat je allemaal leuk vindt aan jezelf. Doe dit ook bij je partner. Benoem wat je fijn en lief vindt. Bedank hem of haar voor het koken of geef aan wat je zo in elkaar waardeert. Dit versterkt je band met elkaar en met jezelf. Bij deze een link naar een filmpje van Brenee Brown (een van mijn meest favoriete personen om te volgen op youtube) waarin dit goed wordt uitgelegd.

 

Tip5: Ontwijk negativiteit op social media.

Enige tijd geleden kwamen er allerlei protesten op social media voorbij over tattoo artists die zogenaamd dieren zouden tatoeëren. Niet alleen werd de rel hierover zo negatief en uitten de mensen op social media alleen maar lelijke dingen over de tattoo artists, het was niet eens waar. De foto’s waren duidelijk gefotoshopt. Een echte hoax. Maar soms komt er natuurlijk ook wel eens iets negatiefs voorbij over dierenleed, oorlogen en vooroordelen over bevolkingsgroepen. Laat je niet opjutten door deze negativiteit. Negativiteit voedt negativiteit. Deel geen artikelen die alleen maar haat en negativiteit oproepen, je schiet er niets mee op en je wordt meegezogen in de negatieve spiraal. Richt je liever op positieve berichten. En wil je echt iets doen tegen dierenleed bijvoorbeeld? Zet je dan in voor een goed doel of doe een inzamelingsactie. Daar krijg je tenminste waardering voor.

Eigenlijk is het dus best wel simpel. Je creëert je eigen geluk door je positief op te stellen en actief je te richten op de positieve dingen in het leven. Misschien heb je dit niet geleerd en kom je uit een gezin waar juist altijd eerst de negatieve dingen werden benadrukt of datgene wat fout gaat. Als dat zo is dan vraagt het soms wat training en oefening. Maar als je dit actief een tijd volhoudt dan zul je zien dat je leven een stuk positiever wordt en je meer geluk ervaart.

Zet ‘m op. Heb je vragen of reacties? Je mag altijd reageren of vrijblijvend contact met me opnemen.

Liefs,

Leonoor